Hva sier tidligere reisende?

Konjakk og kultur for ”XO Cognac club” i Cognac 22-25 mai 2019

XO Cognac club fra Harstad, reiste til Cognac for å oppleve the real thing, 19 år etter etablering. Hva kunne vel være mer passende, enn å booke tur med ABX Reiser, og med Runar Framnes som guide. En liten gruppe på 13 personer, fikk den enestående muligheten å oppleve Cognac på en eksklusiv måte. Vi koblet oss på det fine selskap i Cognac, da vi arrangerte egen transport til Frankrike. Vi fikk en hel dag hos cognachuset Maison Camus. Her fikk vi en grundig og svært interessant og eksklusiv omvisning. Vi ble møtt av familieoverhodet i Camus, Jean Paul Camus. Han tok oss personlig med på omvisning til sin eiendom, der vi spaserte blant vinranker og fikk mye interessant informasjon. Det hele toppet seg med slottslunsj på hans private slott. 

Mottakelse Maison Camus
Ridderseremoni og opptak i ridderorden ”Chevalerie du Verre Galant” var en høytidelig seremoni.
5-retters middag, med utsøkte viner, eksklusiv cognac, og et fantastisk vertskap
Turen gikk videre til Maison Camus besøkssenter, der cognacsmaking og Master Blending av egen XO gjorde dagen fullkommen og ga oss et minne for livet.
Dagen etter besøkte vi bl a Camus sitt tønnemakeri, der produksjon av cognactønner ble vist.

Vi i XO Cognac Club var strålende fornøyd med opplegg og tilrettelegging.

Trond Thorstensen

Cognac og offiseren

Som pensjonist og BFO-medlem ble jeg gjennom Offisersbladet, i fjor vår, invitert på cognactur til Frankrike. Jeg slo til og ble med på turen nærmere bestemt til Cognac selvfølgelig. Under glimrende ledelse av Tor Gunnar og Runar Framnes, ble dette en uforglemmelig tur. Under «parolen» en offiser med respekt for seg selv og kultur, må kunne mye om cognac, ble grunnleggende opplæring og fordypning gitt. Dette godt krydret med sosialt samvær. At sentrale ledere innen havbruksnæringen også deltok på turen, satte en ekstra spiss spesielt på det siste.
Turen innebar besøk hos de to velkjente leverandørene Camus og Bache-Gabrielsen. Hos Camus verdens nest største leverandør, ble vi gitt omvisning i produksjonsanlegg, besøkssenter og enorme vinmarker. Vi besøkte også Camus direktør på hans «slott» hvor vi inntok lunsj og opplevde en helt spesiell ridderslagning.
Etter besøket hos kjempestore Camus gikk turen til «norskættede» Bache-Gabrielsen som oppfattes som et lite anlegg godt gjemt inne i byen Cognac. Bedriften ble etabler i 1905 og ledes i dag av Hervé Bache- Gabrielsen. Her produseres årlig over én million flasker Cognac hvorav 60 % eksporteres til Norge.
Jeg deltar gjerne på tilsvarende tur ved en senere anledning.

Bjørn Tangnes

En Cognac opplevelse utenom det vanlige!

Denne historien startet med en annonse i januar utgaven av Offisersbladet om tur til Cognac, og reiselederen Runar kjente jeg jo litt fra før gjennom et tidligere konjakk foredrag. Det var med forventinger jeg møtte på Gardermoen onsdag 22 mai. Den første ettermiddagen i Cognac ble brukt til å oppdage sentrum. Her var det skilting til alle de store konjakk husene, men det var Otard og Camus vi skulle bli mer kjent med de neste to dagene. Første kveld ble avsluttet med en bedre middag på Le Bistro de Claude. Runar viste sine god kunnskaper om vin, og vi fikk smake noen svært gode Bordeaux viner. Torsdag morgen ble vi hentet av representanter fra konjakk huset Camus. Vi ble tatt med til deres produksjonsfasiliteter. Der ble vi møtt av familieoverhodet i Camus familien, Jean-Paul Camus. Han fortalte engasjert om både konjakk produksjon, om de enkelt områders (terroirs) jordsmonn og dets påvirkning på druene. Etter en lærerik formiddag ble vi invitert av Jean-Paul først til hans hjem og så på familie slottet, hvor vi fikk se og høre mer av familiehistorien. Så lyder trompeter, og det er tid for ridder slagning. Vi blir kalt frem, og eksaminert i våre konjakk kunnskaper. Det er med stolthet at jeg nå kan kalle meg ridder i Chevalerie du Verre Galant. Etter ridder slagningen var det tid for en slotts lunsj. Her ble vi servert utsøkte retter, viner og konjakk, og det toppet seg da vi fikk servert Jean-Paul sin egen 73 år gamle fødsels konjakk. Etter dette gikk veien videre til Camus besøkssenter der vi fikk lære mer om hvordan man blander en god konjakk ved bruk av eau de vie fra forskjellig områder. Vi fikk deretter prøve oss som «Master Blender» og fikk blandet vår egen XO for å ta med hjem.

Fredag morgen startet med et besøk hos Camus sin bødtker, tønne produsenten Vicard. Vi ble gitt en detaljert orientering om produksjon, hva som gjør et godt eikefat og vist rundt i hele produksjonslinjen. Så gikk turen til Baron Otards slott og besøkssenter der vi fikk vi høre historien om vikingen Ottar fra Troms som endte som bonde i Frankrike. Vi avsluttet med en deilig lunsj i borggården og sightseeing i sentrum av Cognac. Dagen ble avsluttet med en fantastisk 5-retters middag på La Maison, en Michelin-anbefalt restaurant, og med fem viner plukket ut av reiseleder – og de matchet perfekt til maten. Lørdag formiddag fikk vi tid til det lokale markedet, og jeg fikk kjøpt med meg litt fransk småsnadder før avreise hjem. For dem som er interessert i å lære mer om konjakk i teori og praksis, kan en slik reise til Cognac varmt anbefales.

Jens Tore Alfei

Her blendes en XO etter egen resept, målet er en Fine Champagne
Et utvalg av nyslåtte riddere